Yerleşik Bellek Nedir? Yerleşik Bellekte Sorun Yaşanırsa Ne Yapılır?

yerleşik bellek nedir

Bilgi işlemde, sisteminizdeki bellek, tüm bilgileri kendi üzerinde depolayan cihazdır. Sabit diskler ve RAM bu cihazlara örnektir. Ancak bu ikisi arasında büyük bir fark vardır.

Sabit diskler, sisteminizde saklamak istediğiniz bilgi ve verileri depolar. RAM'ler ise uygulamalarınızdan gelen verileri depolamak için kullanılır ve bu işlemin tamamı bilgisayarın kendisi tarafından yapılır.

Siz farklı programları kullanırken, bu programlardan gelen tüm bilgiler belleğinizde depolanarak iş akışını hızlandırır. RAM bellekler veya yeterli bellek olmadan, bilgisayarınız bu uygulamalardan gelen verileri depolayamaz.

Bu da sisteminizin çalışmasını durduracak bir sonuçtur. Ayrıca, RAM'lerdeki tüm veriler geçicidir, bu nedenle daha önce kullandığınız programdan çıktığınızda silinir.

Yerleşik Bellek Nedir?

RAM bellekleri bilgisayar sisteminize takarken, bu cihazların birçok farklı sürümü olduğunu unutmamalısınız. RAM'in frekansı ve nesli, uyumluluk ve performans için kontrol etmeniz gereken şeylerdir. Bu belleklerin toplam 3 farklı türü vardır. Bunlardan biri RAM bellek olarak da bilinen DIMM modülleridir.

Bunları standart bilgisayar sistemlerine takabilirsiniz. İkincisi, önceki modülün daha küçük bir versiyonu olan SODIMM modülüdür. Bu bellekler, küçük form faktörleri nedeniyle bilgisayarlar yerine dizüstü bilgisayarlara takılır. İnsanlar genellikle bu iki RAM türünün de farkındadır. Bilmiyor olabileceğiniz üçüncü bellek ise yerleşik bellektir.

Bunlar, cihazınızın anakartına lehimlenmiş RAM çubuklarıdır. Bu nedenle, bunları önceki sürümler gibi değiştiremezsiniz ve oldukları gibi kullanmanız gerekir. Çoğu durumda, ultra kitaplar ve son derece ince dizüstü bilgisayarlar cihazlarında bu bellek çubuklarını kullanır. Bunun nedeni, belleğin anakarta sabitlenmiş olması ve normal çubukların kapladığı alanı azaltmasıdır.

Bu bellek çubuklarının performansından bahsederken, standart RAM ile neredeyse aynıdır ve bunlar arasında hiçbir fark yoktur. Bu bellek çubuklarına sahip olmanın tek dezavantajı, bunları değiştirememeniz veya yükseltememenizdir. Ancak RAM'lerini değiştirmek istemeyen kişiler, yerleşik bellek kullanırken hiçbir sorun yaşamayacaklardır.

Yerleşik Bellek Sorun Çıkarırsa Ne Yapmalı?

Artık yerleşik belleğin ne olduğunu ve nasıl çalıştığını anladığınıza göre, bu cihazlarla ilgili herhangi bir sorun yaşarsanız, sorunu standart belleklerde olduğu gibi çözemeyeceğinizi unutmamalısınız. Alternatif olarak, cihazınızı doğrudan üreticiye veya bir onarım merkezine götürmeniz gerekecektir. Dizüstü bilgisayarınız hala garanti kapsamındaysa, belleğinizi değiştirmek için bunu kullanabilirsiniz.

Ancak, çoğu durumda belleğinizin sorun çıkarması oldukça nadirdir. Bu nedenle, sistemde düzgün bir şekilde sorun gidermeniz önemlidir. Çünkü sorun büyük olasılıkla yerleşik bellek yerine başka bir parçadan kaynaklanacaktır.

Başa dön